
Koniklec červený - Pulsatilla - prostokořenné...

Pepř dlouhý je pnoucí rostlina původem z deštných pralesů od Indie po Indočínu, kde roste v nadmořské výšce do 800 m.n.m. Jedná se o tradiční rostlinu ájurvédské medicíny, která pomáhá zrychlit metabolismus, podporuje trávení a chuť k jídlu.
Rostlina dosahuje výšky až 3 m a plodí tenké, válcovité plody, které se skládají z mnoha drobných zrníček.
Nezralé sušené plody se používají jako koření. Chuťově je pepř dlouhý podobný velmi oblíbenému černému pepři, ale je mnohem ostřejší.
Výsev semen je možný celoročně, neboť pepřovník v našich podmínkách lze pěstovat pouze jako pokojovou rostlinu.
Semena se překryjí velmi slabou vrstvou zeminy, která je propustná. Doporučuje se použít výsevní substrát či přepařenou zeminu s pískem nebo perlitem.Ideální poměr směsi je 2:1:1 (rašelina, zemina a písek)
Doba klíčení se pohybuje od několika týdnů až měsíců, klíčení je nepravidelné. Květináč umístěte na světlé a teplé místo bez přímého slunečního záření. Zajistěte rostlině vysokou vlhkost 70–80%. Zeminu je nutné udržovat stále vlhkou. Stejně tak rostlině vyhovuje i vysoká vzdušná vlhkost. Vhodné je pro klíčení semen využít minipařeniště.
Pepřovník se pěstuje nejlépe na teplém místě, kde teplota je mezi 25–30 °C. Rostlině se daří na rozptýleném světlem, proto je nutné ji chránit před přímým slunečním zářením.
Zálivka by měla být pravidelná. Hnojit rostlinu byste měli 2–3 x měsíčně od jara do podzimu. Rostlině vyhovuje také pravidelné rosení.
Na zimu můžete rostlinu přemístit do chladnější místnosti (opět platí minimum 12 °C). Snižte zálivku a hnojení.
Pepřovník by měl být pěstován s oporou, neboť se jedná o popínavou rostlinu.
Parametry
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se