Katalog

Kvalita

Cibulové zeleniny

Cibulové zeleniny 

Jak název napovídá, konzumujeme cibulovou část. Řadíme sem cibuli, pórek, česnek a pažitku. Pravda, pór a pažitka svým vzhledem cibuli nepřipomínají, ale do této skupinky botanicky patří.

Cibulová zelenina je nepostradatelná v kuchyni při přípravě mnoha pokrmů, avšak využívá jí hojně i lidové léčitelství, vzhledem k obsahu fytoncidů - antibiotických látek. Působí ozdravně na střevní mikroflóru, žaludek, střeva, játra a žluč, zvyšují sekreci žaludečních šťáv, podporují trávení tuků a vylučování cukrů, pročišťují ledviny, močové cesty a usnadňují odchod moče, podporují činnost srdce a pomáhají "čistit" srdeční věnčité cévy a tepny. Cibule a česnek je také výborným podpůrným prostředkem při léčení nachlazení a angín.

  • Cibule
    Cibule

    Vybrat si můžeme z řady zajímavých cibulových odrůd, které mají různé barvy, tvary, chutě i využití. Máme cibuli žlutou, bílou i červenou, velkou i malou, existují cibule salátové k přímé spotřebě, nebo naopak takové, které je možné skladovat až do jara.

    Podle množství obsahu silic (éterických olejů) s obsahem síry, rozlišujeme cibule ostré, středně ostré i sladké chuti. Hojně ji využíváme v kuchyni při vaření. Je opravdovou zásobárnou životně důležitých látek, nejvýznamnější v ní obsažená je alicin. Látka, která má silně antibiotický účinek, dále obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Pomůže při nechutenství, zažívacích potížích či vysokém krevním tlaku, při nachlazení.

  • Pór
    Pór

    Nemá tak typický tvar, jakým se honosí dva nejbližší příbuzní, jimiž jsou česnek setý (Alliumsativum) a cibule kuchyňská (Alliumcepa), přesto je pór (Alliumporrum) zařazován do zeleniny cibulové.

    Nad cibulovitým ztlustlým podzemním stonkem pór vytváří velmi bohatou růžici plochých listů. Ty jsou také zásobárnou výtečné dužniny a obsahují řadu minerálních látek, vitaminů a esenciálních látek, které dávají póru typickou vůni a šťavnatost. Sortiment póru je široký, tradiční jsou póry ozimé, odolné k mrazům hluboko pod nulou.

    Existují však i odrůdy podzimní a letní. Má močopudné účinky, jeho konzumace se doporučuje při léčbě revma, dny a při snižování cholesterolu; příznivě působí na cévní a trávicí soustavu a podporuje mozkovou činnost; rovněž ovlivňuje činnost imunitního systému a pomáhá hojení ran - má protibakteriální, protivirové i protikvasinkové účinky.

  • Česnek
    Česnek

    Nechutná vám čínský česnek? Jednou z možností, jak mít zaručeně český česnek, je vypěstovat si ho. Není to vůbec složité a určitě to zvládne každý.

    Česnek dělíme na česnek paličák a česnek nepaličák.

    Paličák má kulovité květenství (palici) s cibulkami, které se musí odstranit, aby úroda nebyla nízká. Nepaličák má snazší pěstování, které navíc zaručuje určitý výnos, tvoří více stroužků a má lepší skladovatelnost. Některé druhy lze vysazovat jak na jaře, tak na podzim. Konzumní částí je cibule dělená na stroužky, ale v kuchyni lze využívat např. i čerstvé květní stvoly nebo celé mladé rostliny. V lidovém léčitelství je využíván již několik tisíciletí a po mnoho staletí jej lidé používají ke kořenění jídel. Bez jeho charakteristické chuti se neobejdou žádné vyhlášené kuchyně.

    Pomáhá při snižování vysoké hladiny cholesterolu v krvi, navíc má i hypoglykemický a protinádorový efekt a velmi pozitivně působí na imunitní systém. Odpradávna jsou vyzdvihovány jeho pozitivní účinky v boji proti střevním onemocněním, antiparazitární a diuretické účinky.

  • Pažitka
    Pažitka

    Pažitka, lidově šnytlík, je oblíbenou naťovou zeleninou. Z botanického hlediska jí řadíme do rodu česnek (Allium) - malá cibule má přibližně 1 cm v průměru.

    Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, zvláště B2, C, vápník a draslík. Její cibulové aroma povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. V kuchyni má široké použití a používá se čerstvá, sušením ztrácí své aroma, lepší je pažitku skladovat v zamražené podobě.

    Pro svou barvu bývá nejen kořením, ale i dekorací jídel na talíři. V průběhu vegetace jí sklízíme několikrát - seřezáváním natě, když listy dosáhnou délky 15 cm. Oblíbena je u včelařů, jako nektarodárná i pylodárná rostlina.

na stránku
Zobrazeno 1 - 23 z 49 produktů
Zobrazeno 1 - 23 z 49 produktů

Zobrazené

Žádné zboží

Menu