×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Pěstování vlastního koření

Pěstování vlastního koření a bylinek je skvělý způsob, jak si zajistit čerstvé ingredience pro vaření a zároveň se těšit z jejich léčivých účinků. Ať už máte zahrádku nebo jen malý prostor na okně, můžete si vypěstovat širokou škálu bylinek, které obohatí vaše jídlo i zdraví.

Bylinky, či koření používáme či chceme nebo ne v našem každodenním životě. Ráno většina z nás popíjí bylinkový čaj, pak následuje oběd s kořeněným jídlem a den zakončí večeře s domácí bylinkovou pomazánkou a nápoj s mátou. Kdo se trochu zabývá léčivými bylinkami, dobře ví, jak zdravé tyto rostliny pro náš organismus jsou. Můžeme omezit nebo zlepšit náš zdravotní stav pouze na základě přírodních bylinek, bez chemie a škodlivých vedlejších účinků. Už ve starých hrobech se našla semínka léčivých rostlin. Sice si lidé už v té době zkoušeli zlepšit chuť jejich pokrmů, ale hlavní účel jejich sběru byla krásná aromatická vůně rostlin a samozřejmě léčivé účinky.

Většina bylinek a aromatických rostlin je plně mrazuvzodorná a nevyžadují žádnou další péči během zimního období. Takže v naší zahrádce můžeme zasadit všechno, o čem si myslíme, že by se nám to mohlo hodit v kuchyni do jídel – petržel, mátu, bazalku, tymián, oregáno, koriandr a další , protože věřte nebo ne, nejlépe chutná koření námi vlastnoručně vypěstované. Tyto bylinky jsou navíc vhodné pro začátečníky, protože jsou relativně nenáročné na pěstování.

Bylinky můžete pěstovat ze semen, řízků, vrstvením nebo oddenky. Při výsevu semen přímo do půdy nebo do květináčů je důležité dodržet správnou hloubku výsevu a vzdálenost mezi semeny. Některé bylinky, jako je mátu nebo tymián, lze snadno množit řízkováním. Bylinky obecně dobře rostou na slunném místě s dobře propustnou půdou. Pokud nemáte zahradu, můžete bylinky pěstovat v květináčích na okenním parapetu nebo na balkóně. Důležité je zajistit jim dostatek světla. Bylinky nepotřebují mnoho hnojení, ale pro zdravý růst můžete použít organické hnojivo. Důležité je také pravidelně odstraňovat odumřelé listy a řídit se zálivku podle potřeb konkrétní bylinky.

Bylinky sklízejte průběžně, aby rostliny produkovaly nové listy. Čerstvé bylinky použijte přímo ve vaření nebo je usušte či zmrazte pro pozdější použití. Kromě kulinářského využití mohou bylinky sloužit i pro přípravu čajů, přírodních léčiv nebo domácí kosmetiky.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se