×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Eukalyptus neboli Blahovičník a jeho pěstování

O Eukalyptu

Eukalyptus je subtropický keř či strom, který tvoří drtivou většinu lesů v Austrálii. Odtud se rozšířil již do celého světa a kupříkladu v Portugalsku je pěstován pro výrobu papíru.

Eukalyptů se několik set druhů. Jsou to různě vysoké keře či stromy. Velmi vysoké druhy mohou mít dokonce přes 60 metrů.

Obecně se Eukalyptové stromy využívají jako levné dřevo a pro své aromatické látky v listech. Eukalyptus má zcela specifickou a nezaměnitelnou vůni. Z některých druhů Eukalyptů se dokonce získává vysoce kvalitní med.

Z listů eukalyptových rostlin se získává éterický olej. Eukalyptový olej se používá ve farmaceutickém průmyslu (zejména ve spojitosti s dýchacími cestami), v potravinářském průmyslu, funguje jako přírodní insekticid, používá se k čištění,…

Eukalypty se rozmnožují nejčastěji semeny

Eukalypty se rozmnožují prostřednictvím semen, které klíčí zhruba po 14 dnech. Další možnou variantou je řízkování, ale to je dosti problematické, takže se raději využívají semínka. Semena Eukalyptu se podobají makovým semínkům.

Takřka všechny druhy Eukalyptů vyžadují ke klíčení světlo, a tak je nutné je vysázet na povrch substrátu a jemně zatlačit. Substrát na semena Eukalyptu musí být pořád dostatečně vlhký, ale ne zase příliš přemokřený, protože by se mohla objevit hniloba. Obecně Eukalypty potřebují vydatnou zálivku, protože spotřebují hodně vody. V zimě je nutné zálivku trochu omezit.

Eukalypty nejsou nikterak náročné na půdu. Je vhodná lehčí propustná půda. Na co si ovšem Eukalypty potrpí, to je dostatek světla. Rostliny se pěstují na plném slunci a přes léto je ideální je umístit ven. V zimě jim zajistíme stanoviště co nejblíže u okna. Trochu odolnější v tomto ohledu jsou některé horské druhy Eukalyptů, které snášejí i horší světelné podmínky.

Když vybíráme Eukalyptus do bytu, je dobré zakoupit ten druh, který roste pomalu, anebo keřovitě rostoucí Eukalyptus. Naopak nevhodnou volbou by byl rychle rostoucí Eukalyptus dosahující velkých výšek. Pokud potřebujete růst Eukalyptu trochu zbrzdit, nepřesazujte jej hned do většího květináče – stísněné podmínky růst zpomalí.

"

Tag: Stromy

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se