×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Na podzim je v zahradě stále napilno

Přestože podzim podle teplot stále nepropukl naplno, první mrazíky dávají znát, že se zima blíží. Listí na stromech se halí do pestré palety barev a v sychravých dnech už se Vám do zahradních prací asi příliš nechce. Pokud ale chcete mít na jaře o pár starostí méně, je potřeba zahradu zazimovat.

Před zimou zastřihneme růže 
Na růžích se mohou objevovat poslední květy. Zastřihnout na výšku kolem 60 cm můžeme odkvetlé keře růží. Růže velkoplodé či dužnoplodé nestříháme vůbec.

Odklízíme listí z trávníku
Průběžným vyhrabováním trávník udržujeme bez listí. Jestliže bychom nechali na trávníku ležet vrstvy napadaného mokrého listí, objeví se na něm nehezké skvrny a může začít plesnivět.

Na záhonech ponecháme jenom zimní zeleninu
Na zeleninových záhonech můžeme ponechat mrazuvzdornou zeleninu a sklízíme ji podle potřeby. Bez problémů u nás přezimují zimní pórek, kadeřávek, růžičková kapusta a pastinák.

Byliny množíme dělením trsů
Na podzim dělením trsů množíme byliny, které nemají zásobní orgány v podobě cibulí či hlíz. Lze tak úspěšně namnožit například čemeřici (Helleborus) nebo jaterník (Hepatica nobilis). Každá nová rostlina musí mít kvalitní pupeny i kořeny.

Na zimu připravíme jahodníky 
Před mrazy vhodnou ochranu jahodníkům poskytne chvojí nebo netkaná bílá textilie natažená přes celý záhon.

Čerstvé bylinky si zajistíme i na zimu
Část trsů bylinek přesadíme do květináčů. K tomuto účelu se zvlášť hodí máta, pažitka, šalvěj, rozmarýn a tymián. Výsevem do nádob si můžeme připravit na zimu rychle rostoucí letničky (majoránka, petrželka, řeřicha, kerblík).

Pro podzimní a zimní výzdobu sbíráme vhodný materiál
Pro podzimní a zimní výzdobu sbíráme při podzimních vycházkách vhodný materiál – hodí se odkvetlá květenství bodláků a další podzimní plody (šípky, jeřabiny) či pestře vybarvené listí. Nasbíraný materiál využijeme jak při výzdobě interiérů, tak při zdobení venkovních truhlíků.

Péče o odkvetlé trvalky
Odkvetlá květenství trvalek, např. rozchodníku, zavinutky, třapatovky, třapatky, bělotrnu, štětky soukenické, ostropestřce svatoliny, routy a okrasných travin na podzim neodstřiháváme. Jejich ponechání na záhonech bude nejen dekorativní, ale i užitečné, budou sloužit jako prostřený stůl pro hladové ptactvo.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se