×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Citrusy nejsou na pěstování náročné, svědčit jim bude i v květináči. Jak na to?

Citrusy pěstované v nádobách propůjčí balkónu, terase či zahradě přes léto středomořskou atmosféru, v zimě zkrášlí zimní zahradu, halu i ložnici. Rostliny jsou zelené po celý rok, nejkrásnější jsou však v době květu a obsypané plody. Jejich pěstování není těžké.

Jste-li úplní začátečníci a chcete-li zkusit pěstování citrusů, je nejlepší začít s citroníky. Přes léto je můžeme letnit na zahradě (stanoviště vybereme na částečném slunci) nebo je umístíme na jižním či západním okně. Před zahájením topné sezony je přeneseme do chladnější části bytu, haly nebo do chodby. Rostlinám musíme v závislosti na odrůdě dopřát odpovídající zimní klid.

Citrusy hnojíme intenzivně v době vegetace, tj. v létě jednou týdně, v zimě jednou za měsíc, vhodným speciálním hnojivem pro citrusy. Hnojivo nesmí obsahovat vápník a musí mít příznivé složení (mimo jiné by mělo obsahovat železo proti žloutnutí listů). Podobné je to se zálivkou – v létě často, v chladném období platí, že méně je někdy více, mnoho vody může rostlinu i zahubit. Zimní odpočinek by měl probíhat při teplotách 5-15°C. Rostlině mohou opadat částečně listy, na jaře však vyraší nové. Vzhledem k tomu, že jsou stálezelené, potřebují při zimování dostatek světla! Jestliže nedodržíme střídání teplot v létě a v zimě, ani u kvetoucích rostlin se nedočkáme úrody. Buďte trpěliví - semenáče kvetou a plodí až po 15–20 letech. Po celou dobu, než budou tvořící se plůdky veliké asi centimetr, musíme držet teplotu na úrovni 16 °C. Při vyšší teplotě by se z květů plody nevyvíjely a opadávaly by. Pokud se vám poprvé povede dovést rostlinu k plodům, máte skoro vyhráno. Citrusy kvetou několikrát za rok, můžeme se tedy setkat s tím, že na dobře rostoucím a hnojeném stromečku mohou být současně květy, malé plůdky, zelené i zrající plody. Každá odrůda zraje jinak dlouho, některé odrůdy mohou být zralé za osm měsíců od květu, jiné za rok, ale i za delší dobu.

Mezi časté škůdce citrusů patří svilušky (drobný pavouček), které vytvářejí stříbřité skvrnky na listech až pavučinky okolo mladých výhonů a jejichž množení podporuje suchý vzduch, puklice (drobné hnědé krunýřky na kmínku, větvičkách i listech)mšice a vlnatky (skrývají se pod voskovou vatičkou). Prevencí je rosení a sprchování rostlin, v případě napadení stírání puklic a vlnatek vatou namočenou v lihu a opakované ošetření olejovými preparáty (3x po týdnu) - při prvním výskytu zabrání invazi škůdců a následnému napadení listů houbami – černěmi.

"

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se