×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Připravte se včas na jarní výsevy

Na jaře nakoupíte v zahradnictvích i na trzích sazenice zeleniny i květin, výběr odrůd je ovšem omezený. Zato při pěstování ze semen si můžeme vybrat ze stovek odrůd, a vyjde vás to poměrně levněji.

Během dlouhých zimních večerů si promyslete, co všechno předpěstujete výsevem a včas zakupte nebo objednejte osivo. Internetové obchody nabízejí mnohdy i poměrně netradiční sortiment osiv a vybíráte v klidu a pohodlí domova. Kromě bylinek a zeleniny si výsevem můžete předpěstovat i některé druhy trvalek, jehličnanů, exotických rostlin, kaktusů a dalších. Vlastní předpěstování sazenic se hodí zvláště pro ty, kteří potřebují větší množství sadby za rozumnou cenu, ale stejně tak si vypěstujete i takové druhy, jejichž sadba není na jaře běžně dostupná.

Mimo osiva budete potřebovat spoustu dalších věcí. Základem je vhodný výsevní substrát, který si samozřejmě můžete připravit i sami (v domácích podmínkách jsme ovšem jen málokdy schopni vytvořit absolutně sterilní substrát). Běžná zahradní zemina totiž kromě živin a organické hmoty obsahuje i zárodky chorob, které se pak mohou na mladých rostlinkách neblaze projevit. Vysévat lze ale třeba i do perlitu nebo rašelinových tablet (jiffů).

Výsevní substrát
Každý dodavatel substrát míchá v trochu jiném poměru, většinou se ovšem skládají z podílu rašeliny, písku a přidaných hnojiv.

Rašelinové tablety
Pomocníkem, zejména pro výsev větších semen, jsou lisované rašelinné tablety, které lze koupit v balení po více kusech, ale můžete pořídit i „kusovky“. Průměr tablet se pohybuje od 30 mm až po 42 mm a jsou vyrobeny z různých typů rašeliny (poměrně oblíbená je rašelina sphagnová s obsahem vápence na úpravu pH). Po nasáknutí vodou a nabobtnání drží tablety tvar a nerozpadnou se díky síťovině.
Jejich výhodou je spolehlivé a rychlé klíčení, čisté a praktické pěstování i v bytě a lze jimi nahradit i prostorově náročnější sadbovače a květináče. Jestliže chcete později rostlinu vysadit do květináče, nemusíte se bát jakéhokoli poškození kořínků, rostliny se sází včetně tablety.

Perlit
Nechcete-li z jakéhokoliv důvodu používat k výsevům klasický výsevní substrát, pak máte možnost využít perlitu. Jde o tepelně zpracovanou vulkanickou horninu, která je sterilní, takže nehrozí, že by sadbu infikovaly spory některých chorob. Perlit můžeme doplnit i do klasického výsevního substrátu pro jeho vylehčení, někteří výrobci ho do těchto směsí přidávají automaticky. Jedinou nevýhodou je absence živin, přesto díky svým fyzikálním vlastnostem umožní rychlé klíčení semen.

Rašelinné sadbovače a květináče
Výsevy je možné zjednodušit si také pomocí různých typů a velikostí rašelinných květináčů, jejichž průměr se pohybuje v rozmezí 6 až 8 cm, dostupné jsou ovšem i větší varianty. Květináčky jsou vyrobeny z rašeliny a dřevní buničiny s obsahem vápence na úpravu pH.

"

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se