×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Vánoční hvězda – jak se o ni starat, aby přežila déle, než jen do Štědrého dne

Tradiční rostlinou předvánočního období je poinsettia, známá jako vánoční hvězda.

Její barvy skvěle ladí k tmavě zelenému chvojí. Na trhu nejsou jen ty klasické s červenými listy, vybrat si můžete i barvu růžovou, žlutou či třeba modrou. Prostě tu, která se bude nejlépe hodit k vaší vánoční výzdobě. Barevné listy jsou právě kvůli barvě často považovány za okvětní lístky, ve skutečnosti jsou to pravé listy. Květy jsou velmi drobné a vyrůstají v malých žlutých uskupeních uprostřed každého listového trsu.

Aby vám poinsettia doma dlouho vydržela, musíte se o ni správně postarat, je totiž poměrně choulostivá.
Začíná to již v obchodě správným výběrem. pokud si vyberete rostlinu s nevyvinutými, ještě zelenými poupaty, pak máte šanci, že vydrží až do února. Poinsettii si pořádně prohlédněte, zda ji nenapadl nějaký škůdce, či není nemocná. Zkontrolujte i hlínu, zda není rostlina přelitá, nebo naopak hlína tvrdá jako kámen. Pokud bude hlína cítit plísní, neberte ji. Dotknete – li se listů, které hned po vašem dotyku upadnou, opět ji neberte. Je to známka toho, že o ni nebylo dobře postaráno a že pravděpodobně brzy uhyne.

"Vánoční hvězda je velmi náchylná na chlad a průvan. Nikdy ji nekupujte na místech, kde je vystavená venku. "

I při nákupu v obchodě byste měli zkontrolovat, zda rostliny nestojí v průvanu nebo zda v obchodě není příliš velká zima. Při přenášení domů musí být rostlina důkladně zabalená do několika vrstev papíru, aby neofoukla a nezažila žádný teplotní šok. Nedáte - li na teplotní šoky pozor, opadají vám po příchodu domů listy i poupata a vy budete moct rostlinu tak akorát vyhodit.

Doma rostlinu musíte umístit na vhodné místo. Jelikož nemá ráda chlad a průvan, rozhodně ji nestavte k oknu, kde profukuje a kudy větráte. Ideální teplota v místnosti je 22 °C, teplo z kamen a radiátorů jí škodí. Potřebuje dostatek světla, pozor ale na přímé sluneční paprsky. Zálivka by měla být pravidelná, odstátou vodou s pokojovou teplotou. Můžeme použít rozprašovač. Hlína by měla být mírně vlhká, ale rozhodně by rostlina neměla stát ve vodě.

Když se o vánoční hvězdu dobře postaráte, příští rok vám poslouží znova, přestože již začala uvadat. Rostlinu seřízněte zhruba na deset centimetrů. Z řezu poteče bílé latexové mléko, které lze zastavit nad plamenem svíčky. Omezíme zálivku a hvězdu umístíme na chladné, ale světlé místo, třeba na chodbu domu, ideální teplota pro přezimování je 12 °C.
Na jaře ji můžeme přesadit do zahrady a dostatečně ji hnojíme. Poinsettii nesmí přeschnout kořenový bal. Na podzim ji zase nastěhujeme do bytu a staráme se stejně, jak je popsáno výše. Hvězda na Vánoce pokvete a vybarví se jí listy jen v případě, že bude mít den dlouhý osm až devět hodin. Měsíc před Vánoci ji ráno odklopíte a po osmi hodinách zase zaklopíte například kornoutem z neprůhledného papíru nebo vhodnou krabicí. Přibližně po třech týdnech vás překvapí krásné barvy. Hvězdě vadí umělé i noční světlo, při něm se bohužel listy nemusí vybarvit téměř vůbec.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se