×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Rostliny do nádob pro rozkvetlý letní balkón

Nevlastníte-li zahradu, ale máte k dispozici alespoň malý balkón nebo terasu, můžete pěstovat kvetoucí rostliny v kbelících, truhlících či květináčích. Kvetoucí druhy lze pěstovat po mnoho let, ale na zimu u nás venku nepřežijí. Nádobové rostliny budou chloubou balkonu i terasy, při jejich nákupu ale myslete na to, že je potřeba je dobře zazimovat. Zazimování proveďte zhruba od poloviny října do poloviny května, tedy sedm měsíců, v teplejších oblastech je to asi o měsíc méně. Po tuto dobu musí mít rostliny výrazně nižší teplotu než obvyklých 20 °C a světlo. V opačném případě by jejich jarní regenerace trvala velice dlouho a do kondice a nasazení květů by se rostliny dostaly až o prázdninách.

Durman

Durman (nebo také brugmansie či andělská trumpeta) je mimořádně náročná rostlina na prostor, výživu i zálivku. Přesto nemá rád přemokření a nelze ho zalít do zásoby. Kvete na koncových výhoncích, pokud ho tedy na podzim neostříháte, na jaře pak dříve rozkvete. Po silnějším řezu pokvete až ve druhé polovině léta, vyhovuje mu světlé místo, pozor ale na úpal.

Begonie

Begonie velkokvěté, neboli hlíznaté (Begonia tuberhybrida), jsou vhodnými rostlinami na severní stranu domu, do stínu a polostínu. Hlízy se musejí nechat brzy narašit, už na přelomu února a března. Od objevení prvních lístků, potřebují více tepla a světla, a proto jim vyhovuje třeba parapet v kuchyni.

Pelargonie

Nejčastěji se pěstuje pelargonie páskatá (Pelargonium zonale – vzpřímené keříky) a štítnatá (P. peltatum – převislé či polopřevislé závěsy). Rostliny jsou ohroženy nejvíce v předjaří, kdy jejich rašící výhony napadají mšice. Pelargonie milují světlo, jinak jsou vybělené a dlouhé a květy nasazují pozdě.

Fuchsie

Vhodné rostliny pro polostinná stanoviště. Kvetou dlouho (od konce května prakticky až do zámrazu). Před zimou keříky ostřiháme, ale nezasahujeme do starého dřeva, přes zimu potřebují stále trošku zalévat. Nesnášejí přemokření.

Oleandr

Oleandr má vyšší potřebu živin. Aby bohatě kvetl, je třeba ho pravidelně přihnojovat, zvláště v případě, kdy je květináč hodně prorostlý kořeny. Seřezáváme ho až ve chvíli, kdy začne odspodu vyholovat. I přes zimu se musí trochu zalévat, přezimovat ho necháme ve světlejší chodbě či na schodišti.

Olověnec

Je známý také pod názvem hořcový stromek. Pochází z Jižní Afriky. Potřebuje štědrou zálivku a hnojení, potom bohatě rozkvete modrými květy a pokvete prakticky až do zámrazu. Nejčastěji ho tvarujeme jako stromek. Stanoviště mu dopřejeme v závětří. Na jaře je třeba ho hodně sestříhat a přesadit.

Štětkovec

Jeho největší ozdobou jsou červené květy s dlouhými tyčinkami trčícími na všechny strany. Rostlina potřebuje spíše slunné stanoviště, snese i plné slunce. Udržujeme mírně vlhký substrát a pravidelně přihnojujeme. Díky této péči dlouho pokvete a bude v dobré kondici. Vyschne-li substrát, rostlina shodí listy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se