×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Jak správně uchovávat semena

V jednom sáčku obvykle bývá dost semen na to, abychom je spotřebovali všechna najednou. Výrobci poskytují záruku klíčivosti a druhy náchylné k chorobám chrání mořením. Většina z nás zbytek semen proto odloží k použití v příští sezóně. Klíčivost semen závisí nejen na jejich stáří (na obalech se semeny bývá vyznačeno datum expirace), ale značnou měrou také na správnosti uskladnění. A jak tedy semena správně uchovávat?

Na první pohled semínko nedělá vlastně nic. Přestože to není viditelné pouhým okem, probíhají v něm důležité pochody. Při životě ho udržuje dýchání. Nebude mu tedy zřejmě jedno, v čem je uloženo či jaká teplota a vlhkost jsou v jeho okolí. Za některých podmínek v něm životní pochody probíhají pozvolna a naopak za jiných rychle.

Při vyšší vlhkosti a hlavně teplotě vzduchu se metabolismus semen zrychluje. Semena mají tendenci klíčit nebo být ke klíčení připravena. Spotřebovávají proto zásobní látky, čímž se snižuje procento klíčivosti. Vysoká vlhkost může navíc také způsobit, že nakoupená semena zplesniví.

I když se podmínky pro správné skladování mohou druh od druhu lišit, je třeba při ukládání semen mít na paměti dvě zásady: vzduchotěsnost a chlad. 

Semena, která jsme koupili v uzavřeném sáčku, výrobce vysušil na 7 až 9 %. Proto sáček hned po odebrání semen uzavřeme, aby semena nemohla zvlhnout. V prostorách s kolísavou teplotou a vlhkostí se semena probouzí z vegetačního klidu a poté hynou. Je proto třeba najít chladné (ideální je 5-10 °C) a suché místo. Nejlepší je uzavřít semena v uzavíratelných miskách, šroubovacích sklenicích či jiných nádobách, jejichž příslušenstvím jsou padnoucí víčka. Dovnitř můžeme přidat ještě látku absorbující vzdušnou vlhkost (např. křemičitý granulát nebo silica gel). Nádoby se semeny pak můžeme uložit např. do ledničky nebo do studeného sklepa.

Dlouhověkost je u semen vlastnost specifická pro každý druh a je to dědičná záležitost. Takže zatímco semena některých tykvovitých rostlin si uchovávají klíčivost až 8 let, semena cibule či petržele si životnost při skladování uchovávají podstatně kratší dobu.

Vyplatí se ovšem (zvláště při koupi dražších semen exotických rostlin) kupovat kvalitní semena od zavedených distributorů. Vitalitu semen totiž ovlivňují také podmínky, během nichž se semena na mateřské rostlině vyvíjela. Především mají vliv na to, kolik zásobních látek se v semenech vytvoří. Důležité je také nakupovat mladá semena, pořizovat semena na více sezon nemá smysl.

Tag: semena
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se