
Lilie královská bílá - Lilium regale album -...

Šupinovka nameko je dřevokazná houba pocházející z jihovýchodní Asie. Její pěstování je hojně rozšířené i v Číně, Vietnamu, Koreji a Japonsku.
Klobouky jsou malé, oranžově až hnědě zbarvené, s hladkým povrchem, který je u mladých plodnic pokrytý vrstvou slizu. Rostou v trsech a jejich průměr je asi 2–5 cm.
S oblibou se využívá v kuchyni, zejména té asijské. Sliz na povrchu dodává typické žluté zbarvení, specifickou chuť a zahušťuje pokrmy. Lze ji využít pro přípravu polévek, omáček a dalších jídel.
Obsahuje látky posilující imunitní systém, podporuje zdraví srdce, působí antibakteriálně, protizánětlivě a napomáhá k regulaci cholesterolu.
Pěstování Šupinovky nameko je možné od jara do podzimu, případně i celoročně v podmínkách s konstantní teplotou a vlhkostí.
Na dřevě lze šupinovku pěstovat naočkováním špalků nebo větví tvrdých listnatých stromů (buk, dub či jasan). Dřevo umístěte na vlhké a zastíněné místo v zahradě, kde je konstantní teplota do 20 °C. V případě pěstování ze substrátu (sterilizované piliny, dřevní štěpka) je potřeba substrát naočkovat myceliem a vložit do pytlů či nádob. Ty následně umístit do místnosti s podobnou konstantní teplotou.
Houba prorůstá substrátem přibližně 2–3 týdny. Jakmile získá substrát jednotný bílý tvar, znamená to, že jím houba prorostla a je nutné je přemístit do prostředí s nižší teplotou kolem 10–20 °C a zvýšenou vlhkostí (80–90 %). Vlhkost pravidelně udržujte rosením a chraňte před přímým slunečním zářením.
Plodnice se objevují během několika týdnů. Sklízet se můžou, jakmile klobouky dosáhnou průměru 2–5 cm a budou mít pružnou konzistenci. Sklízí se opatrně, vykroucením či odříznutím těsně u báze.
Další informace a bezpečnostní pokyny naleznete uvedené na výrobku.
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se