×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Méně známé druhy rostlin vhodných do salátů (část 4.)

V tomto článku si povíme něco ohledně pěstování salátů. Nesmírnou výhodou těchto rostlin je rychlý růst a krátká vegetační doba. Plně vyvinuté rostliny vypěstujeme za 50 až 60 dnů, ale již po 30 dnech od výsadby můžeme sklízet mladé křehké listy.

K pěstování salátu nejsou třeba žádné výjimečné podmínky. Jsou nenáročné, vyžadují pouze slunnou polohu a v období sucha zálivku. Na živiny nemají velké nároky a na škůdce příliš netrpí, mohou tedy růst i několik let po sobě na stejném místě. Důležité je zvolit správnou odrůdu, některé druhy pro růst potřebují chladnější počasí, některé jsou určeny na pěstování v létě, některé dokonce v zimě. Pro brzkou sklizeň si pořídíme zimní odrůdy, které vyséváme v říjnu přímo na záhon a podle počasí můžeme sklízet už v březnu. Od konce února lze také vysévat semínka raných salátů do truhlíků, na záhon je přesazujeme po postupném otužení od konce března. Pro povzbuzení růstu jim můžeme vyrobit „minipařeniště". Rostlinky přiklopíme plastovým kelímkem s otvory od ovoce (prodává se v nich hroznové vino, kiwi, nektarinky apod.). Na záhon můžeme semínka vysévat od března, letní odrůdy v dubnu, podzimní v srpnu. Japonským odrůdám nesvědčí horké letní dny, při dlouhém dni vybíhají do květu. Některé druhy salátů velmi dobře porostou i v truhlíku za oknem a lze je tak v podstatě sklízet po celý rok.

Vhodnými sousedy pro saláty jsou téměř všechny plodiny. Dobře se snáší s ředkví, ředkvičkou, kedlubnem, růžičkovou kapustou, zelím a rajčaty. Lze je pěstovat i jako podsadbu mezi květinami a keři, zvláště druhy, které se sami vysemeňují (polníček, batolka) nebo mezi jahodami, česnekem, fazolemi. Pár rostlinek můžeme vysadit k mrkvi jako pastičku na dřepčíky. 

Většině salátů se nedaří v sousedství s celerem, petrželí a fenyklem

Saláty na škůdce příliš netrpí, klíčící rostlinky rádi napadají dřepčíci. Chránit se můžeme netkanou textilií, kterou přikryjeme záhon po vysetí. Největším škůdcem na salátu jsou slimáci, ochrana je stejná jako u ostatních rostlin. Nechutná jim ale polníček, barborka, lebeda ani batolka, nijak zvlášť si neoblíbili ani asijské listové saláty.

Tipy pro pěstování

  • - Výsevy přikryjte netkanou textilií, ochráníte je před dřepčíky, ale i před květilkou zelnou. Dřepčíkům také nesvědčí vlhká půda.
  • - Jarní kultury vysévejte nejlépe přímo na záhon. Pokud sadbu předpěstováváte, udržujte ji při teplotě nad 12 °C – i v noci, před výsadbou ji nikdy neotužujte.
  • - Rostliny lze sklízet celé, nebo je seříznout 3 až 5 cm nad povrchem půdy tak, aby středové srdíčko zůstalo nepoškozené. Určitě znovu obrostou a vy se můžete těšit na druhou sklizeň.
  • - Lehký mrazík rostliny nezničí. Pokud chcete sklizeň prodloužit do pozdního podzimu, včas rostliny zakryjte netkanou textilií.
Tag: saláty
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se