×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Méně známé druhy rostlin vhodných do salátů (část 5.) – léčivé vlastnosti

Vybrali jsme pro vás pár tipů na pěstování nenáročné zeleniny, jejíž pěstování není u nás tak rozšířené, ale na každé zahrádce se pro ní určtitě najde místo. Níže se dočtete o jejich složení a blahodárnému vlivu na naše zdraví. Uvedená zelenina obsahuje mnoho vitamínů, proto bychom ji měli zařadit do našeho jídelníčku.

Endívie – obsahuje vysoké množství draslíku, vápníku, fosforu, železa, hořčíku, provitamínu A, vitamínu E, vitamínu C 20 mg/lOOg, vitamíny Bl, B2, B6, kyselinu listovou. Podporuje trávení a tvorbu žluči, čistí játra a povzbuzuje slezinu. Pravidelně popíjená šťáva zlepšuje zrak a odolnost organismu na alergie.

Dubáček – obsahuje hořčík, vápník, draslík, železo, vitamín C, vitamíny skupiny B, provitamín A. V lidové medicíně se užívá pro vyšší obsah hořčíku jako uklidňující prostředek na nervy, při nespavosti je vhodné si před spaním dopřát lehký dubáčkový salát. 

Rukola – zlepšuje vylučování moči, čistí ledviny a močové cesty, detoxikuje játra. 

Roketa – čistí kůži od ekzémů a vyrážek, čistí ledviny a močové cesty, a údajně je to prý i afrodisiakum. 

Polníček – má vysoký obsah vitamínu C, uvádí se 40–60 mg/100 g, což je víc než v citrónech a pomerančích, dále provitamín A, vitamín E, kyselinu listovou, železo, hořčík, vápník, draslík. Konzumujete–li ho pravidelně, podporuje imunitu, duševní funkce, látkovou výměnu a krvetvorbu. Dále odstraňuje únavu a stres. Lze ho konzumovat v zimě, kdy je čerstvých vitamínů a minerálních látek nedostatek. Je vhodný jako prevence srdečních onemocnění, např. infarktu a angíny pectoris díky vyváženému poměru minerálů (zvláště draslíku a hořčíku).

Lebeda – oproti ostatním salátům je vitamínu C v lebedě trochu méně (15 mg/100 g), zato má vysoké množství vápníku. Ten můžeme využít nejen při léčení, ale i k nahrazení mléčných výrobků při alergiích a osobní nesnášenlivosti mléka. Dále obsahuje vitamíny B1, B2, B3, E, beta–karoten. Bylinka je naprosto vynikající na čištění těla od zplodin látkové výměny a také solí, které se usazují v kloubech. Využijeme ji při revmatismu, dně, bolesti a otocích kloubů, ale i při akné či ekzému. Jedna z nejúčinnějších bylinek při dětské křivici, osteoporóze nebo dalších potížích působených nedostatkem vápníku. Obsahuje vysoké procento vápenných solí, které tělo dokáže velmi dobře využít. V tomto případě ale čaje nestačí, pro razantní kúru je třeba využít čerstvou šťávu. 

Barborka – moc se toho o ní zatím neví, ještě nebyla moderní vědou a dietními odborníky znovuobjevena. Obsahuje vitamín C, provitamín A, zlepšuje chuť k jídlu a také prý údajně čistí krev. Určitě bude výborným pomocníkem proti zimním depresím a jarní únavě.

Perila – obsahuje především vitamíny skupiny B – B1, B2, B3, z minerálních látek zinek, vápník, hořčík, fosfor a mangan. Uklidňuje kašel, uvolňuje a rozpouští hleny a čistí průdušky, navíc i snižuje horečku,. Používá se při chřipce a nachlazení a plicních problémech. Výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a především výrazně antioxidační účinky. Má pozitivní účinek při alergiích všeho druhu, snižuje tvorbu histaminu a tak ji můžeme použít při senné rýmě, astmatu i atopickém ekzému. V Číně se dokonce používá na potlačení těhotenské nevolnosti.

Mizuna – nízký obsah cukrů předurčuje tuto zeleninu pro diabetickou a redukční dietu.

Jedlá chryzantéma – Číňané věřili, že tato bylina dodává životní sílu. Z jejích listů i květů vařili čaj při slavnostních příležitostech, výhonky a okvětní lístky používali do salátů a z kořenů chryzantém vařili čaj proti bolesti hlavy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se