×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Ředkve můžete sklízet ze záhonu ještě v listopadu

Na jídelníčku se černá ředkev nachází už šest tisíc let. Je to zelenina s prokazatelně léčivými účinky - šťáva z ředkví výrazně ulevuje při bronchitidě. Z cenných látek obsahuje především glukosinoláty, vitaminy C, B a minerály, hlavně vápník, železo, fosfor a draslík. Hořčičný olej s obsahem síry určuje typickou chuť ředkví, která dezinfikuje nejen dýchací cesty. Tato zelenina má také příznivé účinky na žlučové a zažívací potíže, jsou močopudné a antibakteriální.

Sklizeň ředkve

Ředkve sklízíme postupně od října, na záhonech však vydrží ještě v listopadu. Jestliže se ale o slovo hlásí silnější a déletrvající mrazy, skliďte je všechny naráz. Bulvy ředkví vyrýpněte vidlemi a přeneste ideálně do sklepa (vhodnými podmínkami pro skladování jsou teploty kolem nuly a 95% vlhkost). Pak může zelenina vydržet až šest měsíců.

Pěstování ze semínek

Semena vyséváme přímo na záhon od července do poloviny srpna. Půdu je třeba nejprve dokonale připravit – rostlina nemá ráda čerstvý chlévský hnůj, potom bulvy červivý, praskají a mají nepříjemnou pálivou chuť. Ideální je pěstovat je ve druhé, případně třetí trati. Nevhodné půdy jsou i velmi lehké písčité (bulvy tvrdé a pálivé), v těžké půdě se zase deformují a mají ostrou a drsnou chuť. Půda by měla být kyprá, dostatečně hluboká a s vysokým obsahem humusu. Řádky jsou od sebe vzdálené patnáct až dvacet centimetrů. Po vzejití se rostlinky vyjednotí, aby mezi nimi zůstal prostor deset až patnáct centimetrů, podle odrůdy.

Z cenných látek obsahuje ředkev především glukosinoláty, vitaminy C, B a minerály, hlavně vápník, železo, fosfor a draslík.

Důležitá je také zálivka, při nedostatku vody se předčasně vytvářejí malé duté bulvy. Vegetační doba se pohybuje mezi 100 až 130 dny. Ředkev není náročná na teplo, snáší i krátkodobé mírné mrazíky.

Ředkev a její využití

Ředkev se konzumuje většinou syrová – stačí ji oloupat, bílou dužninu nakrájet na plátky a posolit – jemně strouhanou můžete posypat chléb s máslem nebo sýrem, hodí se i do pomazánek, připravit lze různé saláty. 
Černá ředkev je bohatá především na vitamin C, který zvyšuje obranyschopnost organismu, povzbuzuje činnost mozku a zrychluje reakce Dále vitamin B3 neboli niacin ovlivňuje metabolismus a kyselina pantotenová, která zabraňuje chorobám trávicího traktu, nervovým a kožním nemocem. Dále obsahuje i vysoké množství minerálních látek, hlavně draslíku, který má vliv na vylučování vody z organismu, posiluje krevní oběh a činnost svalů. Dalším prvkem důležitým pro růst a zdraví kostí a zubů je vápník, hořčík se zase podílí na stavbě kostí a tvorbě různých enzymů. Posiluje činnost střev, šťáva z ní zlepšuje trávení a chuť k jídlu.
Při onemocněních žlučníku konzumace ředkve zvyšuje vylučování žluči a příznivě působí na játra. Užívá se i při léčbě kašle, zahleněných dýchacích cest a pro rozpouštění hlenu, při zánětu průdušek se šťáva smíchá s cukrem nebo medem (užívá se jedna lžíce několikrát denně).

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se