Ředkve můžete sklízet ze záhonu ještě v listopadu
Na jídelníčku se černá ředkev nachází už šest tisíc let. Je to zelenina s prokazatelně léčivými účinky - šťáva z ředkví výrazně ulevuje při bronchitidě. Z cenných látek obsahuje především glukosinoláty, vitaminy C, B a minerály, hlavně vápník, železo, fosfor a draslík. Hořčičný olej s obsahem síry určuje typickou chuť ředkví, která dezinfikuje nejen dýchací cesty. Tato zelenina má také příznivé účinky na žlučové a zažívací potíže, jsou močopudné a antibakteriální.
Sklizeň ředkve
Ředkve sklízíme postupně od října, na záhonech však vydrží ještě v listopadu. Jestliže se ale o slovo hlásí silnější a déletrvající mrazy, skliďte je všechny naráz. Bulvy ředkví vyrýpněte vidlemi a přeneste ideálně do sklepa (vhodnými podmínkami pro skladování jsou teploty kolem nuly a 95% vlhkost). Pak může zelenina vydržet až šest měsíců.
Pěstování ze semínek
Semena vyséváme přímo na záhon od července do poloviny srpna. Půdu je třeba nejprve dokonale připravit – rostlina nemá ráda čerstvý chlévský hnůj, potom bulvy červivý, praskají a mají nepříjemnou pálivou chuť. Ideální je pěstovat je ve druhé, případně třetí trati. Nevhodné půdy jsou i velmi lehké písčité (bulvy tvrdé a pálivé), v těžké půdě se zase deformují a mají ostrou a drsnou chuť. Půda by měla být kyprá, dostatečně hluboká a s vysokým obsahem humusu. Řádky jsou od sebe vzdálené patnáct až dvacet centimetrů. Po vzejití se rostlinky vyjednotí, aby mezi nimi zůstal prostor deset až patnáct centimetrů, podle odrůdy.
„Z cenných látek obsahuje ředkev především glukosinoláty, vitaminy C, B a minerály, hlavně vápník, železo, fosfor a draslík.“
Důležitá je také zálivka, při nedostatku vody se předčasně vytvářejí malé duté bulvy. Vegetační doba se pohybuje mezi 100 až 130 dny. Ředkev není náročná na teplo, snáší i krátkodobé mírné mrazíky.
Ředkev a její využití
Ředkev se konzumuje většinou syrová – stačí ji oloupat, bílou dužninu nakrájet na plátky a posolit – jemně strouhanou můžete posypat chléb s máslem nebo sýrem, hodí se i do pomazánek, připravit lze různé saláty.
Černá ředkev je bohatá především na vitamin C, který zvyšuje obranyschopnost organismu, povzbuzuje činnost mozku a zrychluje reakce Dále vitamin B3 neboli niacin ovlivňuje metabolismus a kyselina pantotenová, která zabraňuje chorobám trávicího traktu, nervovým a kožním nemocem. Dále obsahuje i vysoké množství minerálních látek, hlavně draslíku, který má vliv na vylučování vody z organismu, posiluje krevní oběh a činnost svalů. Dalším prvkem důležitým pro růst a zdraví kostí a zubů je vápník, hořčík se zase podílí na stavbě kostí a tvorbě různých enzymů. Posiluje činnost střev, šťáva z ní zlepšuje trávení a chuť k jídlu.
Při onemocněních žlučníku konzumace ředkve zvyšuje vylučování žluči a příznivě působí na játra. Užívá se i při léčbě kašle, zahleněných dýchacích cest a pro rozpouštění hlenu, při zánětu průdušek se šťáva smíchá s cukrem nebo medem (užívá se jedna lžíce několikrát denně).