×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Heřmánek a jeho pěstování ze semínek

Heřmánek pravý neboli také lékařský (Matricaria chamomilla nebo Matricaria recutita) je léčivá rostlina známá už od dob pravěku. V Egyptě byl heřmánek díky svým léčivým účinkům zasvěcen Slunci a bohu Slunce Ra a cenili si jej také staří Řekové. V anglosaským zemích byl heřmánek dokonce jednou z devíti posvátných bylin, inhaloval se a šňupal při astmatu a problémech s nespavostí.

Heřmánek pravý versus Heřmánek římský

Kromě Heřmánku pravého existuje ještě Heřmánek římský.

Heřmánek lze pěstovat jako trvalku, nebo jako jednoletou bylinu. Záleží na tom, jakou odrůdu zvolíme. Heřmánek římský je trvalka, jedná se o nízkou rozrůstající se rostlinu, zatímco heřmánek pravý je vzpřímená jednoletá bylina. I když je ale heřmánek pravý jednoletka, může přezimovat v přízemní růžici a na stanovišti tak vydržet celkem 3 roky!

Heřmánek a jeho výsadba

Heřmánek pravý se doporučuje vysévat do lehké a propustné půdy, do záhonu na plném slunci. Je dobré vyčkat, až teplota vystoupá alespoň na 13 °C. Semínka vysejte řídce na povrch substrátu a nezasypávejte, aby mělo osivo dostatek světla, které ke klíčení nutně potřebuje. Pro heřmánek římský je nejlepší vlhká humózní půda, také na plném slunci nebo lehce ve stínu. Než heřmánek římský zasadíte, je vhodné do půdy zapracovat tenkou vrstvu kompostu.

Heřmánek - zálivka, péče, množení

Oba druhy heřmánků se zalévají tak, aby byla půda vlhká, avšak heřmánek římský má raději o něco vlhčí půdu než heřmánek pravý. Když chcete kolem rostlin potlačit plevel, je vhodné mulčování. Jak heřmánek pravý, tak heřmánek římský, jsou rostliny poměrně snadné na pěstování a obvykle nejsou ohrožovány žádnými škůdci. Heřmánek pravý se sám rozmnoží prostřednictvím semen, jestliže necháte některé květy odkvést a vypadají z nich semena do půdy. Heřmánek římský se množí rozdělením rostlin na jaře a zasazením v rozmezí asi 30 až 45 cm od sebe.

Sběr a sušení Heřmánku pravého

Ve volné přírodě kvete heřmánek v podstatě nepřetržitě od června do podzimu, ale v domácím podmínkách může kvést o něco dříve. Sběr heřmánkových květů by měl probíhat ihned po rozkvětu. Dbejte na to, aby při sběru nebyla stopka květu delší než 2 cm. Dávejte také pozor na mateční rostlinu (může vám vydržet ještě další 2 roky). Sesbírané květy heřmánku se suší při teplotách kolem 30–40 °C (vůbec nejlepší je sušička s regulací teploty). V době sušení s heřmánkem nemanipulujte, neprotřepávejte, nýbrž jej nechte v klidu.

A jak mají vypadat správně usušené květy heřmánku? Vyznačují se bílými lístky, zeleným kalichem a stopkou a příjemným aroma. Naopak nesprávně usušený heřmánek se drolí, má nažloutlou až hnědou barvu.

Heřmánek pravý a jeho léčivá síla

Určitě dobře znáte heřmánkový čaj, kloktadlo, dětský olejíček, heřmánkové koupele či obklady apod. Heřmánek má v lékařství a lidovém léčitelství opravdu široké využití.

Heřmánkový čaj si připravíte ze zhruba 10 g sušeného květu heřmánku a 250 ml vařící vody. Bylinu nechejte vyluhovat a čaj popíjejte teplý. Heřmánkový výluh se připravuje podobně jako čaj, jen bylinu necháte v nádobě až do vychladnutí a pak scedíte. Výluh z heřmánku se kloktá. Odvar z heřmánku můžete přidat do koupele pro uvolnění a relaxaci.

Odvar z květů heřmánku zklidňuje, takže bývá doporučován nespavcům. Obklady, koupele, zábaly a masti jsou dobré k ošetření pokožky, ekzémů a ran, protože heřmánek má hojivé účinky. Na zánět v krku může pomoci kloktadlo z heřmánku. Výluh z heřmánku účinkuje proti nadýmání a při žaludečních potížích. Zábaly z heřmánku působí proti zánětům všeho druhu a mírní únavu. Chladným odvarem můžete vyplachovat unavené a zanícené oči, teplý odvar zase regeneruje ruce a zesvětluje pokožku. Když použijete heřmánek k napářce obličeje, budete mít pročištěnou a projasněnou pleť. Heřmánek je jistě znám také blondýnkám, které si mohou heřmánkovým odvarem proplachovat vlasy a tím přispět k uchování přirozeně světlé barvy.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se