×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

V zimě za oknem, v létě v záhonu, rozmarýn lze pěstovat i v našich podmínkách po celý rok

Je to stálezelený, bohatě větvený keřík, jehož větvičky využíváme jako dochucovadlo mnoha druhů pokrmů, v některých oblastech je neustále také součástí svatebních ozdob. V letním období – tj. v červnu až srpnu rozkvétá množstvím drobných bílých, nebo modrofialových kvítků, může kvést i růžově a je tak velkým lákadlem pro hmyz. K sušení sbíráme listy rozmarýnu (rosmarinus officinalis) ještě před rozkvětem rostliny.

V našich podmínkách se bude rozmarýnu nejlépe dařit jako nádobové rostlině. V místnosti mu poskytněte světlé stanoviště, ovšem nesmí být vystaven průvanu. Přes léto miluje letnění, lépe než v místnosti mu bude na balkoně, terase, či ho zapusťte i s nádobou do země, na slunném a zároveň závětrném místě. Během vegetace ho hnojíme 1 x za 3 týdny roztokem tekutého hnojiva. Průběžně konzumované rostliny nehnojíme anebo jejich růst podporujeme pouze bylinnými jíchami. Na konci léta zálivku omezujeme, měkké přírůstky pak můžeme zaštípnout.

Před příchodem prvních mrazíků rostlinu přeneste na bezmrazé místo.

  • Pro přezimování je vhodný sklep, zimní zahrada, ale klidně můžeme rozmarýn ponechat i na okenním parapetu.
  • Ideální teplota pro přezimování je při teplotách okolo 10 - 15°C.
  • V zimním období zálivku omezíme na minimum.

Na jaře rostlinu přesadíme do nové zeminy, ale do stejně velkého květináče. Rozmarýnu se bude dařit stejně dobře ve směsi zahradní zeminy, listovky a písku, jako v hlinitém substrátu s drobným štěrkem smíchaném v poměru 2:1. Při přesazování asi o třetinu zkrátíme kořeny. Z kořenů vyklepeme zároveň co nejvíce původní zeminy. Pěstujeme-li jej i nadále na okenním parapetu, otáčíme pravidelně květináčem, jen tak rostlině zaručíme rovnoměrný růst.

V kuchyni využijeme jak čerstvé, tak sušené rozmarýnové lístky. Díky svému aroma (mají jemnou kafrovou vůni a hořce štiplavou chuť) se hodí pro dochucování ryb, zvěřiny, pečeného masa. Rozmarýn lze použít i do salátů, pizzy, marinád, těstovin, zapékaných brambor, zeleniny, bylinkového másla, do polévek, ke grilování a rovněž na výrobu rozmarýnového vína. Kvůli svému aroma, ho přidávejte do jídel spíše v menším množství. Podporuje trávení a omezuje nadýmání.

Obsahuje řadu účinných látek, ať už se jedná o silice, organické kyseliny, třísloviny či flavonoidy. Rozmarýn zvyšuje krevní tlak, tím zlepšuje prokrvení těla. Používat jej tedy lze při příliš nízkém tlaku krve, ale s jeho pomocí můžete také celkově zlepšit činnost oběhové soustavy, svalů, kloubů či mozku. Dále podporuje činnost jater, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči a pomáhá i při různých problémech s trávící soustavou. Uplatnění je možné také při různých kožních problémech - je vhodný k čištění pletí, při tvorbě ekzémů a hodí se i k lepšímu hojení ran a pohmožděnin. Neměl by se používat v průběhu těhotenství, neboť působí i na prokrvení dělohy, vyhnout by se mu pak měli i osoby s vyšším krevním tlakem, epileptici, děti do šesti let a kojící ženy.

Náš tip: Repelent proti klíšťatům - přiveďte k varu litr vody, přidejte rozmarýn a nechte vylouhovat, až voda vychladne, nálev přefiltrujete a přidáte lžíci bílého vinného octa. Tinkturu je nutné uchovávat v chladu, pokud je třeba, naplníte jí prázdný rozstřikovač a použijete.

"

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se