×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Méně známé druhy rostlin vhodných do salátů (část 3.)

V následujícím článku představíme několik japonských a čínských salátů. Tyto exotické druhy jsou skvělou volbou, jak zpestřit zeleninový jídelníček. Jedná se o rychle rostoucí saláty, můžeme sklízet tedy hodně listů i z malého květináče. Některé mají navíc i léčivé účinky.

Perilaje trochu podobná kopřivě, její listy jsou dekorativní, lehce zkadeřené. Je to čínská bylina s prokázanými léčivými účinky. Na trhu jsou k dostání jak červené tak zelené kultivary.
Perila zelená je více aromatická a má nasládlou vůni. Používá se podobně jako bazalka nebo koriandr. I malý kousek dokáže změnit chuť obyčejné polévky nebo omáčky. V Číně ji používají jak smaženou tak i dušenou. Červenou perilu můžeme přidat i do čerstvých salátů. Roste bujně, první listy lze sklízet už 4 týdny po výsevu. Odřízneme ji kousek nad zeminou, znovu obroste. Několik vědeckých studií prokazovalo efekt této byliny u léčby alergií.

Mizuna – má bujný růst a dekorativní roztřepané listy, sklízet lze už 3 týdny po výsevu. Dařit se jí bude i v truhlíku za oknem. Na pěstování je nenáročná. Její listy jsou šťavnaté, má jemnou chuť a hodí se nejen do čerstvých salátů, ale i na tepelnou úpravu. Lze podávat dušená, v polévkách i jako příloha např. k rybám.

Mibuna – nazývá se též „japonská hořčice“, je lehce nahořklá a její chuť je o něco ostřejší než u mizuny, ale delikátní a lehce pikantní. Množství podlouhlých lístků vyrůstá na tenkých řapících. Lze podávat stejně jako mizuna – v čerstvých salátech i dušená.

Komatsuna – nazývá se též „čínská hořčice“, nebo „hořčičný špenát“, má výraznou, pikantní chuť, listy lze podávat samostatně nebo ve směsi s jinými druhy zeleniny a salátů. Starší listy můžou být lehce nahořklé. Rostliny je možné pěstovat z přímých výsevů i v květináči za oknem.

Maiko – odrůda jedlé chryzantémy, kdy se konzumují nejen listy, ale i květy. Chuť je pro našince dost exotická, ale na druhou stranu se jedná o vytrvalou rostlinu. Pokud jí seřízneme na cca 5 cm znovu obroste a na pěstování je nenáročná. V Číně věří, že bylina dodává životní sílu.

Namenia – výnosná, chutná, netradiční zelenina. Ke konzumaci lze používat celé listy včetně řapíků. Obsahuje hořčicové oleje, má lehce pikantní chuť. Roste bujně, sklízí se mladé listy. Listy se řežou kousek nad zemí.

Choi Sum – zvláštní odrůda čínského zelí, hodící se hlavně do salátů či do pokrmů asijské kuchyně. Choi Sum svou chutí připomíná chřest. Je jednoduchý na pěstování, rostlina potřebuje ke svému růstu prostor 30 cm. Listy sbíráme před květem. 

Tatsoi – asijská zelenina, hodící se především do asijských pokrmů. Tatsoi je zelenina kompaktního vzrůstu, s listy ve tvaru lžíce. Mladé listy jsou velice aromatické. Používají se buď syrové do zeleninových salátů, nebo se připravují dušené. 

Pak Choi – odrůda čínského zelí vhodná do čerstvých salátů. Zelenina vhodná jak pro jarní tak i pro podzimní výsev. Vegetační doba je 45 dní. Má velmi jemnou a nasládlou chuť.

Který z lahodných salátů se rozhodnete vypěstovat vy?

Tag: saláty
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se