×
Klikněte pro zobrazení více produktů
Zkuste napsat hledaný produkt jinak
PPL Parcelshop
Hledat v našem blogu

Říjen v zahradě

Zahrada se barví do podzimních tónů. Poslední teplé dny v roce přímo lákají k práci na zahradě. V říjnu sklízíme poslední pozdní ovoce a zeleninu. Neprší-li, je ideální čas pro úpravy i novou tvorbu, mimo běžné podzimní péče se proto můžete vrhnout i do větších akcí, např. výsadeb a úprav (dřevin, okrasných i ovocných, ale také růží).

Základem zahrady jsou dřeviny, neměly by chybět okrasné, ani užitkové stromy a keře. Právě říjen je ideální pro výsadbu většiny listnatých, opadavých druhů. Ovocné stromy vybíráme s ohledem na klimatické podmínky zahrady i na případný výskyt škůdců a chorob. Vyplatí se odolnější či rezistentní odrůdy. Mladé stromky je třeba chránit proti okusu zvěří.

V první polovině října stále ještě můžete vysazovat okrasné cibuloviny. Například tulipány, modřence, hyacinty, kosatce tvořící cibule, okrasné česneky, venkovní bramboříky. Za příznivého počasí je počátkem října ještě poslední vhodná doba též pro narcisy. Pro zimní i jarní rychlení vysazujeme do nádob cibulky tulipánů, krokusů a hyacintů.

Před zimou je vhodná doba k péči o růže. Bude potřeba je ostříhat a zazimovat. Mějte na paměti, že každý druh růže potřebuje svůj speciální druh péče. Jinou péči budou potřebovat růže keříčkové, odlišnou zase růže záhonové či popínavé.

V průběhu října trávník sekáme již velmi zřídka a porost ponecháme vyšší. S ohledem na počasí jej posečeme naposledy v polovině října – musí ještě do zimy trochu obrůst (velmi nízký porost by mráz snadno poškodil). Hnojíme naposledy podzimním hnojivem.

Chystáte-li se k založení nové skalky, říjen je ideálním časem. Přes zimu mráz může s jednotlivými komponenty ještě mírně pohnout, na jaře pak stačí skalku poupravit a osázet.

Před příchodem mrazíků je potřeba včas sklidit a dobře uskladnit většinu zeleniny. Pokles teploty až do -6° C (krátkodobý) snese pekingské zelí, hlávková kapusta, salát i endivie. Chránit je můžete např. netkanou bílou textilií. Až do jara můžeme na záhonech ponechat růžičkovou kapustu, zimní pórek, špenát, černý kořen, pastinák, kořenovou petržel (ta nesnáší holomrazy, je proto třeba ji případně přikrýt).

Chcete-li rychlit a používat bylinky i v zimě, je poslední čas na vyzvednutí jejich trsů ze země. Po vyrytí je zasadíme do květináčů a ponecháme v chladnu. V případě potřeby je stačí přenést do tepla, umístit na co nejsvětlejší místo a začít vydatněji zalévat.

Koncem měsíce ještě okopeme jahodník, poté k rostlinkám opatrně přihrneme zeminu, která je bude chránit před nepřízní počasí.

V říjnu končí sezona letniček, stačí i velmi nízký mrazík, který rostlinkám sežehne květy i listy. Můžeme z nich odebrat semena na příští rok. Letničky pak ostřiháme (kořínky ponecháme v zemi, kde se rozloží). Na kompost nepatří rostlina napadené chorobami a škůdci.

Po důkladném obdělání půdy vysazujeme v říjnu trvalky.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se